Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Endress+Hauser: Oszczędności w zakładzie produkcyjnym? Inline quality control – pomiary bezpośrednio w procesie

Źródło: Endress+Hauser   Dodano: 2019-06-24 10:01:25

© endress+hauser
© endress+hauser

Brak konieczności pobierania próbek oraz natychmiastowa informacja o wartościach mierzonych to podstawa w usprawnieniu pracy instalacji w zakładzie, a także znaczne zmniejszenie kosztów. Obecnie, kontrola jakości produktu dokonywana jest najczęściej na podstawie analiz laboratoryjnych wybranych parametrów. Podstawową wadą takich analiz jest to, że nie gwarantują one wyników w czasie rzeczywistym. Dla przykładu, jeżeli otrzymamy wynik po ok. 20 minutach od pobrania próbki, będzie on już nieaktualny, ponieważ obrazuje stan, jaki występował prawie pół godziny temu. W tym czasie cenna szarża produktu mogła już ulec znaczącym zmianom.

Dodatkowo czynności związane z przygotowaniem próbki są często pracochłonne i istnieje przy tym możliwość popełnienia błędów. Należy zauważyć, że pomiar wykonywany bezpośrednio w procesie pozwala wykryć odchylenia oraz podjąć niezbędne, natychmiastowe działania, które mogłyby uratować partię produktu, poprzez skorygowanie parametrów procesu. Firma Endress+Hauser dostarcza urządzenia, dzięki którym można dokonywać pomiarów inline (bezpośrednio w procesie). Większość parametrów mierzonych w przemyśle spożywczym, takich jak np. gęstość, stężenie, pH, czy przewodność elektrolityczna mogą zostać z powodzeniem zmierzone za pomocą urządzeń od Endress+Hauser. Nowoczesna aparatura pomiarowa jest przeznaczona dla przemysłu spożywczego, spełniając wszelkie wymagania norm higienicznych, takich jak EHEDG oraz PZH.

Najważniejszą korzyścią z pomiarów inline jest uzyskanie wartości w czasie rzeczywistym. Jest to doskonała metoda uzupełniająca pracę laboratorium kontroli jakości w zakładzie spożywczym. Dzięki możliwości podjęcia natychmiastowych działań w sytuacji wystąpienia zmian w procesie, ilość przestojów można praktycznie wyeliminować.

Więcej informacji na: https://eh.digital/endress_pl

 

© endress+hauser


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-06-17) Endress+Hauser: Pomiary przewodności i stężenia w branży spożywczej z konduktometrem Smartec

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25