1. Aktualności
  2. Świat

Francja: Spada konsumpcja klasycznego mleka. Receptą – większa otwartość i „otwarte drzwi” do zakładów.

Źródło: ouest-france.fr
Autor: Janusz Górski

Jak podaje ouest-france.fr tylko 65% Francuzów spożywało mleko przynajmniej raz w 2018 r. Oznacza to spadek sprzedaży detalicznej mleka klasycznego pakowanego o 3,3% w 2018 r. do 2,3 mld litrów. Według związku mleczarskiego Syndilait powodami są: moda na weganizm i coraz ściślejsze przyglądanie się kwestii: animal welfare” (dobrostanu zwierząt), ale także nieprzejrzystość pracy przemysłu (zwykły konsument nie ma pojęcia jak produkowana jest żywność).

Jednakże sytuacja nie jest aż tak niepokojąca jak mogłoby się wydawać. Związek przyznaje, że straty rekompensuje sprzedaż mleka smakowego, bezlaktozowego i witaminizowanego sprzedawanego w wyższych cenach od zwykłego mleka. Jeżeli wliczy się te kategorie, to spadek liczy zaledwie 0,3% – stwierdził Emmanuel Vasseneix, Wiceprezes związku mleczarskiego Syndilait.

W ramach budowania otwartości oraz świadomości konsumentów w dniach 24 maja – 6 czerwca siedem mleczarni otworzy swoje podwoje dla wszystkich, którzy zechcą poznać jak wytwarza się produkty mleczarskie.