1. Aktualności
  2. Polska

W ciągu roku najbardziej podrożało OMP, najwięcej straciło masło

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Według wyliczeń Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w ciągu roku wzrosła z 543 zł za 100 kg do 792 zł za 100 kg (+45,8%), co przyniosło długo oczekiwany wytchnienie producentom mleka i posiadaczom proszkowni. W wysokiego poziomu spadły zaś ceny masła w blokach: z 2 154 zł do 1 720 zł (-20,1%). 

W tym czasie masło konfekcjonowane potaniało z 2 126 zł do 1 839 zł za 100 kg tj. o 13,5%. Rosną jednak ceny serów: sery typu Gouda podrożały o 10,5% z 1 172 zł do 1 295 zł, a ser typu Edamskiego z 1 192 zł do 1 266 zł tj. o 6,2%. Obserwacja łącznej kategorii serów i twarogów pozwala jednak zaobserwować comiesięczne spadki cen licząc od początku roku. Stosunkowo wysokie ceny w okresie wrzesień-grudzień 208 r. zostały zweryfikowane od stycznia. Ceny spadały średnio o 1,4% w styczniu, o 0,6% w lutym, 0,7% w marcu i 0,4% w kwietniu br do poziomu 1 270 zł netto za 100 kg.