1. Aktualności
  2. Świat

100 lat jogurtu Danone

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Emmanuel Faber, Prezes Zarządu firmy Danone ogłosił otwarcie dostępu do swojej kolekcji 1800 szczepów lakto-i bifidobakterii i przekaże 193 szczepy przechowywane w Instytucie Pasteura w celu zbadania. Danone otworzy również dostęp do swojego zbioru ponad 1 600 szczepów w swoim Centrum Badań i Innowacji w Paryżu. Podczas szczytu The Love behind Food w Barcelonie Emmanuel Faber, Prezes Zarządu firmy Danone mówił o wielkim dziedzictwie i potrzebie współpracy w celu osiągnięcia globalnych celów. Dziś hasło firmy to „Jedna planeta. Jedno zdrowie”.

Pierwszy jogurt Danone został wyprodukowany w 1919 roku w Barcelonie przez farmaceutę Isaaca Carasso, aby pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami rosyjskiego naukowca Ilji Miecznikowa, który w 1908 r. potwierdził naukowo przydatność jogurtu, Izaak zwrócił się do Instytutu Pasteura (to właśnie tam Miecznikow przeprowadził badania). Korzystając z bałkańskiej receptury na jogurt, zaczął produkować jogurt w swoim małym laboratorium. Codziennie rano do aptek z laboratorium Carasso dostarczał 400 glinianych garneczków z jogurtem, który przyniósł mu później sukces.

Ostatnie wiadomości o firmie