Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Australia: Patent na nową metodę utrwalania mleka

Źródło: Jennifer Nichols; abc.net.au   Dodano: 2019-05-07 08:52:07

Naturo, firma Jeffa Hastingsa zajmująca się technologią żywności w Queensland opatentowała proces, który według niej pomaga utrzymać świeżość mleka przez co najmniej 60 dni bez stosowania wysokiej temperatury, dodatków i konserwantów. Takie mleko można pić bez gotowania. Organ kontrolny, Dairy Food Safety Victoria potwierdził, że efekt jest równoważny lub nawet lepszy niż to, co otrzymujemy w procesie pasteryzacji.

Wydłużenie trwałości mleka ma kluczowe znaczenie w logistyce zwłaszcza na Dalekim Wschodzie, gdzie koszty transportu lotniczego bardzo ciążą firmom spożywczym. Mleko utrwalone nową metodą będzie mogło być dostarczane transportem morskim.

Otrzymane mleko poddawane jest minimalnym technikom przetwarzania (źródło australijskie nie podaje jakim), dzięki czemu jego smak przypomina surowe mleko. Proces firmy Naturo przeszedł wszystkie niezbędne testy urzędowe lokalnego regulatora i jest godny z ze standardami produkcji żywności. Prawo dodaje bowiem możliwość zastosowania dowolnego procesu, który pozwoli usunąć niepożądaną florę bakteryjną.

Proces firmy Naturo może być stosowany zarówno do mleka krowiego, wielbłądziego, koziego i owczego.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25