1. Aktualności
  2. Świat

Australia: Patent na nową metodę utrwalania mleka

Źródło: Jennifer Nichols; abc.net.au
Autor: Janusz Górski

Naturo, firma Jeffa Hastingsa zajmująca się technologią żywności w Queensland opatentowała proces, który według niej pomaga utrzymać świeżość mleka przez co najmniej 60 dni bez stosowania wysokiej temperatury, dodatków i konserwantów. Takie mleko można pić bez gotowania. Organ kontrolny, Dairy Food Safety Victoria potwierdził, że efekt jest równoważny lub nawet lepszy niż to, co otrzymujemy w procesie pasteryzacji.

Wydłużenie trwałości mleka ma kluczowe znaczenie w logistyce zwłaszcza na Dalekim Wschodzie, gdzie koszty transportu lotniczego bardzo ciążą firmom spożywczym. Mleko utrwalone nową metodą będzie mogło być dostarczane transportem morskim.

Otrzymane mleko poddawane jest minimalnym technikom przetwarzania (źródło australijskie nie podaje jakim), dzięki czemu jego smak przypomina surowe mleko. Proces firmy Naturo przeszedł wszystkie niezbędne testy urzędowe lokalnego regulatora i jest godny z ze standardami produkcji żywności. Prawo dodaje bowiem możliwość zastosowania dowolnego procesu, który pozwoli usunąć niepożądaną florę bakteryjną.

Proces firmy Naturo może być stosowany zarówno do mleka krowiego, wielbłądziego, koziego i owczego.