Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Žemaitijos pienas: Produkty bezlaktozowe obecne w dużych i małych sklepach

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-03-14 18:42:05

© zemaitijos pienas

– Rynek produktów mlecznych bez laktozy cały czas rośnie. Jeszcze 2-3 lata temu była to kategoria produktów niszowych – Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas. – Producenci wyrobów mlecznych, aby sprostać wymogom świadomego konsumenta, wprowadzili na rynek całą gamę produktów bez laktozy. Konsument może kupić bez laktozy zarówno sery, mleko, masło, twaróg jak i jogurt.

Rosnące zapotrzebowanie na produkty bezlaktozowe zostało również uwzględnione przez właścicieli małych sklepów osiedlowych jak i dyskontów, w których konsument może kupić większość produktów bez laktozy. W większości sieci handlowych produkty bez laktozy nie są już umieszczane razem ze zwykłymi produktami. Konsument może je znaleźć w specjalnie dla nich stworzonej oznakowanej kategorii „produktów bez laktozy”.

– Firma Žemaitijos pienas w swojej ofercie posiada również produkty bez laktozy są to długodojrzewające sery Džiugas, które produktowane są z czterech podstawowych składników: mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego, enzymu koagulującego. Do produkcji serów nie używamy żadnych dodatków i konserwantów.

Džiugas doskonale nadaje się do spożycia przez wegetarian, ponieważ w procesie produkcji wykorzystywane są enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Ser jest bogaty w wapń – 100 g sera Džiugas zawiera zalecaną dzienną dawkę magnezu. Jest również źródłem białka – 100 g sera Džiugas dostarcza nawet 33 g wartościowego, łatwo przyswajalnego białka – podkreśla Božena Stacevičiūtė.

– W Polsce dostępne są sery Džiugas o różnych okresach dojrzewania: 12, 18, 24, 36, 60, 100 i 120 miesięcy. Najbardziej popularne to: Džiugas Mild, dojrzewający 12 miesięcy. W serze tym pojawiają się już elementy charakterystyczne dla klasycznego sera dojrzałego. Ma przyjemnie pikantny aromat i delikatnie ostry smak. Wyróżnia się kremową barwą, jego tekstura jest zwarta i łatwa do kruszenia. Džiugas Piquant dojrzewający 18 miesięcy łączy harmonię intensywnych aromatów oraz pikantnego smaku. Widoczne kryształki wapnia tworzą delikatną kruchość struktury. Wyróżnia go też żółtawa barwa. Džiugas Delicate dojrzewający 24 miesięce to dojrzały ser charakteryzujący się subtelnym bogactwem smaku. Ostry smak sera przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Džiugas Gourmet dojrzewający 36 miesięcy to ser o wyrazistym, mocnym, pikantnym smaku. Kruchy, z widocznymi białymi kryształkami wapnia, co świadczy o dojrzałości sera. Jest to pyszna przekąska do wina, serwowana przed posiłkiem lub podczas obiadu lub kolacji – opisuje Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas.



Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-08-07) Džiugas kolejnym serem z unijnym oznaczeniem ChOG
(2019-06-26) Žemaitijos pienas: Konsumenci polubili przekąski serowe
(2019-06-25) Žemaitijos pienas: Nagroda dla sera Džiugas

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25