1. Aktualności
  2. Polska

Flowcrete Polska: Antybakteryjny charakter i odporność na szok termiczny to podstawa wyboru posadzki

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© flowcrete

– W zakładach mleczarskich, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których stale panują niskie temperatury, warto stosować specjalistyczne, antybakteryjne posadzki żywiczne, które pozwalają zachować wysoki poziom higieny, a przy tym skutecznie chronią podłoże przed szokiem termicznym – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Piotr Jakóbczak, Dyrektor Sprzedaży w firmie Flowcrete Polska. – Tzw. szok termiczny, czyli gwałtowna zmiana temperatury, występuje np. w czasie mycia schłodzonej posadzki ciepłą wodą lub parą wodną. Może dotyczyć też powierzchni znajdujących w pobliżu otwieranych drzwi od chłodni.

 

– Flowcrete oferuje antybakteryjne posadzki przemysłowe z grupy Flowfresh, przeznaczone do stosowania m.in. w zakładach mleczarskich. Są to systemy posadzkowe na bazie żywicy poliuretanowej oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów, o grubości 6 lub 9 mm – odporne na okresowe niskie temperatury nawet do -45 stopni C oraz okresowe wysokie temperatury sięgające +120 stopniC. Poza odpornością termiczną, posadzki tego typu są trwałe i wytrzymałe w warunkach dużych obciążeń mechanicznych i chemicznych. Sprawdzają się przy tzw. produkcji mokrej, a ważną cechą posadzek Flowfresh jest ich przeciwpoślizgowość, uzyskiwana m.in. poprzez dodanie warstwy piasku kwarcowego – charakteryzuje posadzki Piotr Jakóbczak.

– Systemy posadzkowe z grupy Flowfresh jako jedyne na rynku zawierają Polygiene, antybakteryjny dodatek na bazie jonów srebra, który redukuje ilość drobnoustrojów na powierzchni posadzki nawet o 99%. Ich antybakteryjne oddziaływanie zostało przebadane i potwierdzone zgodnie ze standardem ISO 22196. Otrzymały one również uznawany na całym świecie certyfikat organizacji HACCP International – podkreśla nasz rozmówca.

– Posadzki żywiczne są łatwe w czyszczeniu, m.in. dzięki temu, że są bezspoinowe. Oznacza to, że podziały na ich powierzchni są ograniczone do minimum i wynikają tylko z przebiegu dylatacji konstrukcyjnych lub dylatacji przeciwskurczowych. Ze względu na wysokie wymagania higieniczne w zakładach mleczarskich, wszelkie, pojawiające się w czasie eksploatacji, ubytki w dylatacjach, jako miejsca, gdzie mogą gromadzić się bakterie, powinny być szybko i sprawnie naprawione. W pomieszczeniach chłodni, które są intensywnie użytkowane i do których często jest utrudniony dostęp, aby uniknąć kilkudniowych przestojów w produkcji do wypełniania i uszczelniania dylatacji warto stosować specjalistyczny materiał EUCO QWIKjoint UVR – wyjaśnia Dyrektor Sprzedaży w firmie Flowcrete Polska.

– Jest to szybkowiążący, trwale plastyczny materiał polimocznikowy nowej generacji, który ma większą trwałość i odporność na promienie UV od standardowych środków oraz błyskawiczny czas wiązania i wydłużony czas obróbki końcowej. W praktyce oznacza to, że może on być obciążony ruchem kołowym już po 2 godzinach od aplikacji. W przypadku pomieszczeń służących do chłodzenia żywności, kluczową zaletą EUCO QWIKjoint UVR jest to, że ma niższą wrażliwość na wilgoć od standardowych materiałów polimocznikowych oraz utwardza się w niskich temperaturach, nawet do -29oC. Ten sam materiał może być również stosowany do napraw posadzek betonowych – dodaje przedstawiciel firmy.

Na rynku pojawiają się coraz bardziej innowacyjne materiały i technologie posadzkowe. W kwestiach dotyczących pomieszczeń o szczególnych wymaganiach, takich jak chłodnie, zawsze warto skorzystać z profesjonalnego doradztwa technicznego oferowanego przez producentów – podsumowuje Piotr Jakóbczak, Dyrektor Sprzedaży w firmie Flowcrete Polska.