1. Aktualności
  2. Świat

Jansen Kaczorowski Cichocki: Ser Danish Blue z firmy St. Clemens

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Duński półmiękki ser z mleka krowiego, posiadający unijne oznaczenie „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Wytwarzany jest w jedynej, znajdującej się na wyspie Bornholm, mleczarni, która skupia 34 dostawców mleka z regionu. Charakterystyczne położenie geograficzne, klify, morze, słońce, a przede wszystkim słony wiatr, niezwykle wpływają na walory smakowe mleka, a w konsekwencji – sera.

Niesamowita jakość produktu została doceniona przez konsumentów; jest on także zdobywcą wielu nagród krajowych i zagranicznych.

Ser Danish Blue produkowany jest w postaci płaskiego cylindra bez skórki. Ma zwarty biały miąższ, który jest przerośnięty niebieskoczarnymi żyłkami pleśni. W smaku dość ostry, metaliczny i słony. Świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, sosach, makaronach, zapiekankach oraz na desce serów. Najbardziej pasuje do niego czerwone wytrawne wino.

Producent: St. Clemens.

Importer: Jansen Kaczorowski Cichocki.

Ostatnie wiadomości o firmie