1. Aktualności
  2. Świat

Włochy największym producentem wyrobów z ChNP, ChOG i TSG

Źródło: parmiggianoreggiano.com
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Jak podaje włoski serwis poświęcony serom Parmiggiano Reggiano, w połowie grudnia 2018 r. ogłoszono nową edycję raportu Ismea Qualivita, rocznej analizy badawczej dotyczącej sektora produktów oznaczeń geograficznych. W 2018 r. Włochy po raz kolejny zdobyły pierwsze miejsce jako największy na świecie producent wyrobów z oznaczeniami geograficznymi. W grupie 3036 takich wyrobów do Włoch należą 822. Regionem włoskim, który zajmuje pierwsze miejsce pod względem wartości sprzedaży jest Emilia Romania. Tutejsze 44 produkty z oznaczeniami geograficznymi zwiększyły ogólną wartość produkcji do 2,9 mld euro.

Raport Ismea-Qualitiva daje potwierdzenie, że produkcja serów Parmigiano Reggiano osiągnęła w 2017 r. wartość 1,34 mld euro w 2017 r. Jest to o 19,5% więcej w porównaniu z 2016 r. Drugie miejsce przypada serowi Grana Padano: wartość produkcji wyniosła 1,29 mld euro (zerowa dynamika wzrostu). Trzecie miejsce na podium zajmuje produkowana według reguł dających znak PDO szynka parmeńska: 850 mln euro (+1,4%).