1. Aktualności
  2. Świat

Arla Foods sprzedaje dwa zakłady

Źródło: landbouwleven.be
Autor: Janusz Górski

Zakłady, które zbywa Arla Foods to: serownia w Bad Wörishofen (Bawaria) i Martin Sengelé Produits Laitiers w Muhlbach-sur-Munster (Francja). Nabywcą jest belgijska firma Vache Bleue. To firma prywatna zajmująca się konfekcjonowaniem i sprzedażą serów. Po zakupie dwóch zakładów od Arli, Vache Bleue powiększy swoje obroty z obecnych 65 mln euro do 160 mln euro.

Warty wspomnienia jest fakt przejęcia m.in. produkcji sera Allgäuer Emmentaler, mającego ochronę unijną oraz cenionej we Francji marki serów Valmartin. Firma przejmująca zatrudnia 75 osób. Od 2012 r. firma znajduje się w rękach prywatnych przedsiębiorców, wcześniej ta posiadająca przedwojenne kofrzenie firma należała do Valio. Obecna transakcja zostanie sfinalizowana do końca pierwszego kwartału.

Jak przytaczają skrupulatnie media, produkowane przez zakłady sery nie pasowały do wizji produktowej Arla Foods. Oba zakłady reprezentują moce produkcyjne w wysokości 32 tys. ton.