Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Małe przyjemności, Trufle orzechowe według przepisu Karo in the Kitchen

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-12-28 12:42:02

© wieluń (sdm)

Ten elegancki i – wbrew pozorom – prosty do zrobienia deser uprzyjemni świąteczne chwile spędzane z najbliższymi. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony, masło orzechowe i czekolada tworzą oryginalne połączenie smaków, któremu trudno się oprzeć. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, bo te małe kuleczki w magiczny sposób szybko znikają z talerza. 

Orzeszki ziemne wsypujemy do foliowego woreczka i miażdżymy na drobne kawałki wałkiem do ciasta. To samo robimy z krakersami. Twarożek Mój Ulubiony, masło orzechowe, pokruszone krakersy, 1/3 pokruszonych orzeszków i cukier dokładnie mieszamy łyżką w miseczce.

Z powstałej masy toczymy w dłoniach 18 kulek wielkości małego orzecha włoskiego – nie trzeba niczym smarować rąk, masa jest tłusta i spoista. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – powinny się porządnie schłodzić.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w mały rondelek wstawiamy metalowy lub kamionkowy kubek i wsypujemy do niego czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy całość. Mieszamy czekoladę do dokładnego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby nie dostała się do niej woda!Schłodzone trufle nabijamy po kolei na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w gorącej czekoladzie. Czekamy, aż z masy serowej spłynie nadmiar czekolady i lekko się ona zasklepi, a wtedy ściągamy kulkę z patyczka do miseczki z pokruszonymi orzechami. Gotową pralinę odkładamy na deskę. Powtarzamy z kolejnymi kulkami, do wykończenia składników. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.

Składniki:• 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony• 100 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych• 130 g czekolady – mlecznej, gorzkiej albo pół na pół• 80 g orzeszków ziemnych – surowych albo prażonych• 5 klasycznych solonych krakersów• 2 łyżeczki cukru trzcinowego, erytrolu albo ksylitolu (więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie desery)

Smacznego!


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-05-10) Wieluń (SDM): Nowe produkty pod marką Mój Ulubiony
(2018-12-18) Kulinaria: Wieluń (SDM) - Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
(2018-12-10) Kulinaria: Wieluń (SDM) - Zapiekane papryczki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25