Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Cypr: Kosztowna wpadka w związku z utratą znaku towarowego dla sera Halloumi

Źródło: france24.com; greekreporter.com   Dodano: 2018-12-21 10:30:40

Jak donoszą serwisy informacyjne na Cyprze i we Francji, znak towarowy Halloumi to prawdopodobnie najważniejsze dobro narodowe Cypru. Corocznie z tytułu eksportu Halloumi cypryjska gospodarka zyskiwała miliony euro.

Cypr stracił prawo do znaku towarowego Halloumi w związku z opóźnieniem odpowiedzi Ministerstwa Handlu Cypru na pytanie brytyjskiego sądu w związku z wnioskiem Brytyjczyków z firmy John & Pascalis o unieważnienie znaku towarowego.

Brytyjczycy są największym importerem Halloumi. Rokrocznie zamawiają 40% eksportu tego sera o wartości 80 mln euro. Teraz mogą rozpocząć produkcję sera o analogicznych parametrach.

Na Cyprze doszło w związku z tym do polemiki zakończonej żądaniem ustąpieniem Ministra Handlu ze stanowiska. Żądanie to zostało odrzucone. Rząd cypryjski na nowo rozpoczął procedurę rejestracji Halloumi w Wielkiej Brytanii.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25