1. Aktualności
  2. Świat

Holandia: Pierwsze mleko z etykietą „PlanetProof” już na rynku

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© campina

Zrównoważony rozwój i zrównoważona produkcja to hasła, które z teorii przechodzą do praktyki produkcji mleczarskiej. W ostatnich dniach do sklepów detalicznych w Holandii trafiły pierwsze kartony mleka z etykietą „PlanetProof”, co pozwala konsumentom za cenę kilku centów wyższą nabyć produkty certyfikowane w zakresie animal welfare, dbałości o środowisko naturalne, w tym ograniczania ilości pestycydów. FrieslandCampina jest pierwszą mleczarnią, która otrzymała certyfikat z organizacji Stichting Milieukeur ustanawiającej szereg standardów w tym zakresie.

Marjolijn Sonnema, Dyrektor Generalna sektora Agro w Ministerstwie Rolnictwa, Zasobów Naturalnych i Jakości Żywności skomentowała to wydarzenie następująco: – Nasze Ministerstwo parcuje bardzo intensywnie, aby uczynić sektor rolniczy bardziej zrównoważonym. Odbieramy to bardzo pozytywnie, że tak wielu rolników zdecydowało się na uczestnictwo w projekcie „PlanetProof”i certyfikację.

Hein Schumacher, CEO FrieslandCampina dodał: – FrieslandCampina chce być liderem we wprowadzaniu zmina w zakresie zrównoważonego rozwoju produkcji mleczarskiej. Razem z naszymi dostawcami pracujemy nad tym od lat. Wybierając produkty z etykietą „On the way to Planet Proof” konsumenci nagradzają bezpośrednio tych rolników, którzy podjęli wyzwanie w zakresie dobrostanu zwierząt i pracy nad ochroną o środowisko naturalne.

W projekcie „PlanetProof” gospodarstwa rolne i mleczarnie pracują nad tym, abydbać o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt. Oznacza to w praktyce mniejsze zużycie energii poprzez zużywanie energii odnawialnej, ograniczenie ilości stosowanych pestycydów, więcej powierzchni przeznaczanej na łąki i kwiaty, swobodny wypas poza oborami, więcej szczotek do masażu i miejsca dla zwierząt.