1. Aktualności
  2. Świat

FrieslandCampina i Grupa DMK podpisują umowę na przetwarzanie surowego mleka

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Stroną przetwarzającą będzie Grupa DMK na zlecenie FrieslandCampina. W tym celu planuje się produkcję mozzarelli w zakładach DMK w Hoogeveen (Holandia) i Georgsmarienhütte (Niemcy), którą FrieslandCampina wprowadzi później na rynek. Surowe mleko dostarczy strona holenderska. Umowa wejdzie w życie w 2019 roku.

Obie firmy postrzegają umowę jako obustronnie korzystną. Ingo Müller, CEO Grupy DMK skomentował to następująco: – Każdego roku przetwarzamy około 8 miliardów kilogramów mleka. Współpraca z FrieslandCampina jest częścią naszej nowej strategii dotyczącej surowców. W przyszłości nasze mleko surowe pochodzić będzie z kilku źródeł. Przede wszystkim przetwarzamy mleko naszych członków i sprzedajemy nasze produkty. Po drugie, przetwarzamy mleko na podstawie umów. Dzięki temu możemy jak najlepiej wykorzystać naszą strukturę zakładu.

Hans Meeuwis, Prezes Dairy Essentials w FrieslandCampina dodał: – Mamy mocny asortyment serów i chcemy nadal rosnąć w serach takich jak mozzarella. Współpraca z DMK wpisuje się w naszą strategię zwiększania naszych zdolności poprzez selektywne partnerstwo i własne inwestycje.