Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Alfa Laval: Możemy dobrać jeden płytowy pasteryzator do różnych temperatur i różnych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-10-26 14:41:32

© alfa laval

– Firma Alfa Laval zaangażowana jest w rozwój przemysłu mleczarskiego od wczesnych lat XX w., kiedy to wprowadziła na rynek wirówkę do mleka pracującą w sposób ciągły oraz przepływowy pasteryzator – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Wit Sitkiewicz z firmy Alfa Laval Polska. Obecnie szeroka gama innowacyjnych urządzeń higienicznych Alfa Laval stanowi kluczowy element w procesach mleczarskich, takich jak odbiór mleka i przechowywanie, pasteryzacja, fermentacja, oddzielanie i zatężanie oraz mycie w systemie CIP.Procesy pasteryzacji są wymagające pod względem zachowania poziomu bezpieczeństwa, higieny i jakości sterowania. Ważne jest przestrzeganie odpowiednich przepisów i norm, zaś niezawodność i jakość komponentów biorących udział w produkcji odgrywają ważną rolę.

– Obecnie efektywne procesy pasteryzacji polegają na zachowaniu kontrolowanej obróbki termicznej, czyli podgrzaniu surowca np. mleka/śmietanki do temperatury pasteryzacji 75°C/90°C i przetrzymania go w tej temperatury odpowiednio przez 15/40 sekund. Dla produktów czystszych mikrobiologicznie temperatury pasteryzacji mogą być nieco niższe – wskazuje nasz rozmówca.– W praktyce specjaliści Alfa Laval są w stanie dobrać jeden płytowy aparat do pasteryzacji dla różnych temperatur pasteryzacji, co umożliwia Użytkownikowi pasteryzację różnych produktów w tym samym aparacie. Oznacza to elastyczność wykorzystania aparatu do pasteryzacji w danym zakładzie. Dodatkową korzyścią jest osiąganie wysokich współczynników odzysku ciepła, dochodzących do 92% (dla mleka – podkreśla Wit Sitkiewicz.– W ofercie Alfa Laval są wymienniki serii FrontLine dla przepływu do 60 000 l/h. Sercem tych wymienników jest pakiet płyt Clip, które zostały zaprojektowane specjalnie do zastosowań w przemyśle spożywczym i których tłoczenie w jodełkę „chevron” gwarantuje wysoką odporność na wysokie ciśnienie robocze. Odpowiednia głębokość tłoczenia czyni je odpowiednimi do obróbki cieczy z małymi cząstkami. Długi i wąski kształt płyty tworzy wąski obszar dystrybucji przepływu („szyja”) bez martwych miejsc. Wąski obszar dystrybucji pozwala również zoptymalizować szybkość przepływu i ujednolicić dystrybucję na całej szerokości płyt. Mały rozmiar portów (otworów) redukuje również wymagany strumień roztworów myjących CIP do dokładnego wymycia. Oznacza to mniejszą pompę, a więc i oszczędność energii – dodaje pracowmik firmy Alfa Laval. – Warto zwrócić też uwagę na konieczność utrzymania aparatów w doskonałym stanie technicznym i operacyjnym. W nowej generacji płytowych wymienników ciepła Alfa Laval FrontLine wprowadzono wiele technicznych udogodnień, takich jak: rolki w płytach działowych, ułożyskowanie śrub ściskających, możliwość ich bocznego wyjęcia, stabilną ramę wraz z czterema nóżkami z regulowaną wysokością. Wszystkie te elementy ułatwiają użytkownikom przeprowadzanie prac konserwacyjnych i skracają czas ich wykonania – podsumowuje Wit Sitkiewicz z firmy Alfa Laval.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25