Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Zjednoczone Królestwo: Rośnie import cheddara oraz udział odmian dojrzałych tego sera w handlu

Źródło: AHDB   Dodano: 2018-10-05 11:47:51

© forum mleczarskie

Statystki całoroczne (okres badania kończy się w połowie lipca) dla produkcji i sprzedaży serów na Wyspach Brytyjskich wskazują, że wyprodukowano tu 0,5% więcej serów do poziomu 447,3 tys ton. Średnia cena wyniosła 6,44 GBP/kg. Według Kantar Worldpanel nieco ponad 50% rynku stanowił cheddar, około 10% sery miękkie, 9% sery topione. Wielkość sprzedaży samego cheddara nieznacznie spadła o 0,5% do 231,7 tys. ton, a średnia cena wyniosła 6,03 GBP/kg.


Najbardziej popularny była odmiana dojrzałą (mature): 25%, dalej bardzo dojrzały (extra mature) 11%, a łagodny (mild) 7%, średni (medium) 3%. Odmiany vintage i farmerski (farmhouse) miały udział marginalny w rynku (łącznie ok. 2%).

W ubiegłym roku wzrosła sprzedaż odmiany Extra Mature: +3,9%, Medium +3,5%. Spadła znacząco sprzedaż cheddara dojrzałego o 4,1%, a farmerskiego aż o 14%. Czterech największych detalistów odpowiadało za 62% sprzedaży cheddara, a dyskonty za prawie

AHDB stwierdza przy tym, że rośnie import cheddara z Irlandii i trwa zwiększanie stanów magazynowych, co ma związek z Brexitem. Producenci z Irlandii chcą zabezpieczyć się przed możliwymi trudnościami w eksporcie do Zjednoczonego Królestwa.


archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25