1. Aktualności
  2. Świat

Zjednoczone Królestwo: Rośnie import cheddara oraz udział odmian dojrzałych tego sera w handlu

Źródło: AHDB
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Statystki całoroczne (okres badania kończy się w połowie lipca) dla produkcji i sprzedaży serów na Wyspach Brytyjskich wskazują, że wyprodukowano tu 0,5% więcej serów do poziomu 447,3 tys ton. Średnia cena wyniosła 6,44 GBP/kg. Według Kantar Worldpanel nieco ponad 50% rynku stanowił cheddar, około 10% sery miękkie, 9% sery topione. Wielkość sprzedaży samego cheddara nieznacznie spadła o 0,5% do 231,7 tys. ton, a średnia cena wyniosła 6,03 GBP/kg.


Najbardziej popularny była odmiana dojrzałą (mature): 25%, dalej bardzo dojrzały (extra mature) 11%, a łagodny (mild) 7%, średni (medium) 3%. Odmiany vintage i farmerski (farmhouse) miały udział marginalny w rynku (łącznie ok. 2%).
W ubiegłym roku wzrosła sprzedaż odmiany Extra Mature: +3,9%, Medium +3,5%. Spadła znacząco sprzedaż cheddara dojrzałego o 4,1%, a farmerskiego aż o 14%. Czterech największych detalistów odpowiadało za 62% sprzedaży cheddara, a dyskonty za prawie
AHDB stwierdza przy tym, że rośnie import cheddara z Irlandii i trwa zwiększanie stanów magazynowych, co ma związek z Brexitem. Producenci z Irlandii chcą zabezpieczyć się przed możliwymi trudnościami w eksporcie do Zjednoczonego Królestwa.

© forum mleczarskie