1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM): Bursztyn Szefa i Szafir Szefa – nowe produkty dla HoReCa

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Premiera nowych serów odbyła się 9 października 2018 r. podczas Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie w EXPO XXI. Te wyjątkowe produkty mają, mają szansę podbić serca szefów kuchni i ich gości. Ich walory będzie można poznać wyłącznie w dobrych, polskich restauracjach.
Polskie sery klasy premium zostały wyprodukowane z myślą o szefach kuchni i prowadzonych przez nich restauracjach. Sery długodojrzewające pod marką Skarby Serowara spotkały się z ogromnym uznaniem konsumentów indywidualnych oraz branży gastronomicznej.


Wychodząc naprzeciw bardzo wysokim wymaganiom szefów kuchni, Spomlek (SM) podjął unikatową na skalę kraju decyzję o produkowaniu wyjątkowych, pod względem jakości, serów: Bursztyn Szefa oraz Szafir Szefa. Jest to rodzaj serów dedykowanych wyłącznie sektorowi HoReCa, a co za tym idzie – niedostępnych w sprzedaży detalicznej dla konsumentów indywidualnych. Ich walory będzie można poznać wyłącznie w restauracjach, w których szefowie kuchni zdecydują się je serwować, jako dodatek do deski serów lub składnik przygotowywanych potraw.
Bursztyn Szefa i Szafir Szefa dojrzewają aż 15 miesięcy! Są te sery kruche, wyraźne w smaku, a kryształki aminokwasów są wyczuwalne podczas gryzienia.
Długodojrzewające sery mleczarni Spomlek (SM) są produkowane ze starannie wyselekcjonowanego, polskiego mleka o wysokiej i powtarzalnej jakości. Co ciekawe, po uformowaniu każdy krąg trafia do 30-letniej solanki, a następnie na kilka miesięcy do dojrzewalni, gdzie jest ręcznie masowany przez dedykowane temu zadaniu „pielęgniarki”.