1. Aktualności
  2. Świat

Produkcja i eksport mleka na świecie

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Dwa dni temu informowaliśmy o gwałtownie rosnącej produkcji (ponad 5% w okresie czerwiec-sierpień) mleka na Nowej Zelandii – teraz szerzej piszemy o produkcji mleka na najważniejszych rynkach. Fonterra w swoich materiałach informuje, że pomimo wzrostu produkcji w okresie czerwiec-sierpień, całoroczna produkcja w Nowej Zelandii nie zmieni się. Inaczej wygląda sytuacja w Australii, gdzie lipiec przyniósł spadek 4% w produkcji, ale zmiana całoroczna wynosi +2% (liczona do końca lipca).


W UE produkcja w lipcu wzrosła mniej niż 1%, a całoroczna znajduje się na pułapie 3% wyższym (dane za 12 m-cy kończące się lipcem). Całoroczna produkcja w USA wzrosła o 1%.
W aspekcie eksportowym widoczna była w lipcu aktywność Nowozelandczyków – tu wzrost wyniósł 6% (masło i WMP), ale w całym roku kraj ten odnotowuje spadek o 2%. Australia odnotowała eksport 5% wyższy w skali całego roku. Było to możliwe dzięki świeżym produktom nabiałowym i żywności dla niemowląt.
Dane z USA są dla tamtejszych mleczarzy optymistyczne: tylko w lipcu eksport wzrósł o 12%, a w skali całego roku był to wzrost o 10%. Amerykanie osiągnęli to głównie dzięki SMP, laktozie, serwatce, serom, WPC i WPI.