1. Aktualności
  2. Świat

Zjednoczone Królestwo: Nadal dużo cukru w jogurtach

Źródło: Henry Bodkin, The Telegraph
Autor: Janusz Górski

Badanie wykonane przez Leeds University pokazuje, że niektóre jogurty w supermarketach mają więcej cukru niż Coca-Cola. Najwięcej cukru mają jogurty dla dzieci. Tylko 2% jogurtów dla najmłodszych miało etykietę „low sugar”. Badacze sprawdzili blisko 900 produktów z pięciu sieci handlowych on-line w drugiej połowie 2016 r.


Co ciekawe średni poziom cukru w produktach organicznych wyniósł 13,1 g/100 g, a w produktach dla dzieci 10,8 g/100 g. W przypadlu Coca-Coli jest to 10,6 g/100 g.
Jogurt zawiera naturalnie występujący dwucukier czyli laktozę, ale brytyjskie przepisy nie wymagają podania ile dodano cukru – dodaje autor publikacji.
Public Health England (PHE) wezwał niedawno przemysł do 20% redukcji cukru do 2020 r. Jedynie przemysł mleczarski przekroczył zakładany limit redukcji, bo obniżył poziom cukru o 6%.