1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM) na Festiwalu Serów i Twarogów

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski
© spomlek (sm)

Mleczarnia Spomlek bez wątpienia może zaliczyć tegoroczny wrzesień do bardzo owocnych pod względem otrzymanych nagród. Podczas Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie nagrody zdobyły aż cztery produkty mleczarni: Radamer, Radamer Wędzony, Szafir oraz Bursztyn, który otrzymał również złoty medal w konkursie Good Cheese 2018.
Podczas ogólnopolskiego święta sera w Olsztynie w kategorii „Hit Serowy” nagrodę zdobyły sery Radamer oraz Radamer Wędzony marki Serenada. Z kolei nagrodą konsumentów – Serowy Król zostały wyróżnione sery długodojrzewające Bursztyn i Szafir, produkowane przez Spomlek (SM) pod marką Skarby Serowara.


– Olsztyński Festiwal to bez wątpienia największe święto sera w Polsce, dlatego nie mogło tam zabraknąć również nas. Cieszymy się, że sery marki Skarby Serowara i Serenada cieszą się tak dużym uznaniem konsumentów, którzy chętnie uczestniczyli w degustacji naszych produktów. Największe zainteresowanie niewątpliwie wzbudziły sery długodojrzewające, których łupanie stało się niemałą atrakcją – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy Mleczarni Spomlek.
Złoty medal dla Bursztyna
To nie wszystkie nagrody, którymi w ostatnim czasie może pochwalić się Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. W konkursie Good Cheese 2018 produkowany przez nią szlachetny ser długodojrzewający – Bursztyn w starciu z innymi produktami nie miał sobie równych, zdobywając złoty medal w kategorii „Ser twardy na deskę”.
– To dla nas bardzo ważna nagroda, ponieważ przyznawana jest przez niezależnych ekspertów, przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sery są poddawane ocenie organoleptycznej, jury nie widzi opakowania, ani też nie ma wiedzy na temat tego, kto jest producentem danego sera. W tym konkursie liczy się przede wszystkim najwyższa jakość i najlepszy smak, czyli to, na co od początku stawiamy w naszej mleczarni – dodaje Mostowiec.