1. Aktualności
  2. Świat

Unijny program „Owoce, warzywa i mleko w szkole” powraca wraz z rokiem szkolnym do szkół w uczestniczących krajach UE.

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Celem tej unijnej inicjatywy jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. Obejmuje ona rozdawanie owoców, warzyw i produktów mlecznych, a także specjalny program edukacyjny, dzięki któremu uczniowie poznają znaczenie odpowiedniego żywienia i dowiedzą się, jak produkowana jest żywność.
W roku szkolnym 2017/2018, wraz ze wzrostem liczby szkół uczestniczących w inicjatywie na rzecz zdrowego odżywiania, liczba dzieci objętych tym programem w całej Unii Europejskiej sięgnęła ponad 30 mln.


Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan powiedział: – Ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi nasza żywność i ile ciężkiej pracy trzeba włożyć, by ją wyprodukować. Dzięki naszej unijnej inicjatywie dzieci nie tylko uczą się o rolnictwie i produkcji żywności, ale także jedzą zdrowe i pełnowartościowe produkty. Nigdy nie jest za wcześnie, by smakować dobre jedzenie!.
W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i produkty mleczne. Chociaż uczestnictwo w programie jest dobrowolne, wszystkie państwa członkowskie zdecydowały się wziąć w nim udział – choć niektóre tylko w wybranych modułach. W marcu 2018 r. Komisja Europejska zatwierdziła i przyjęła krajowe przydziały środków dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie na rok szkolny 2018-19. W celu finansowania tego programu państwa członkowskie mają również możliwość uzupełnienia pomocy UE pomocą krajową.
Wybór rozdawanych produktów podyktowany jest kwestiami zdrowotnymi i środowiskowymi, sezonowością, różnorodnością i dostępnością. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych albo produktów ekologicznych oraz promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska i systemy jakości produktów rolnych.
Dystrybucji owoców, warzyw i mleka towarzyszą różnorodne zajęcia edukacyjne dla uczniów. Prawie wszystkie kraje utworzyły komitety z udziałem władz i zainteresowanych stron w sektorze rolnictwa, zdrowia i edukacji, z których kilka spotkało się w czasie roku szkolnego, aby nadzorować te zajęcia.