1. Aktualności
  2. Polska

Wieluń (SDM): Back to school czyli sprytne pomysły na śniadanie dla ucznia

Źródło: Wieluń (SDM)
Autor: Monika Czaplicka
© wieluń (sdm)

Już wkrótce początek roku szkolnego. Wraz z pierwszym dzwonkiem powraca w szkołach sezon na niezdrowe przekąski i niezjedzone kanapki, ukrywane w plecaku. Aby zachęcić dziecko do zjadania przygotowanych do szkoły zdrowych posiłków warto zastosować kilka prostych zasad diety w połączeniu z dobrym pomysłem na ich przygotowanie. Urozmaicone, zdrowe posiłki to podstawy zbilansowanej diety dziecka, która zapewnia nie tylko odpowiednią ilość energii, ale jest także bogata w wartościowe składniki odżywcze. Zabawna i wygodna forma ich podania to pomysł, który nie tylko zaskoczy naszą pociechę, lecz przede wszystkim sprawi, że chętnie sięgnie ona chętnie po przygotowany lunch.

1. Klasyczne „nudne” pieczywo zamień na „nowe” – bajgiel, ciabatta, chlebek pita lub wrap będą równie doskonałym źródłem energii jak tradycyjna kajzerka.2. Wykorzystaj modne kubeczki, które dodatkowo w pokrywce mają miejsce na suszone owoce lub płatki. Tak przygotowany z odrobiną cukru Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony z dodatkiem np. z granoli lub rodzynek będzie idealnym sposobem na „przemycenie” porcji nabiału.3. Zamiast słodkiej bułki ze sklepiku zaproponuj dziecku wspólne przygotowanie przekąski do szkoły – owsiane muffiny twarogowe z jabłkami, przygotowane z Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to pyszna alternatywa dla gotowych drożdżówek ze szkolnego sklepiku.4. Owoce i warzywa w tradycyjnej postaci zastąp ich zabawną mini wersją – mini banan lub mini marchewki z pewnością spodobają się dziecku, a dodatkowo bez problemu zmieszczą się w pudełku śniadaniowym.5. Zamiast słodyczy spakuj dziecku zdrowe przekąski, takie jak mieszanka orzechów czy suszonych owoców, którymi dodatkowo można podzielić się z kolegami.

Przepis na owsiane muffiny twarogowe z jabłkami

Składniki:- 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony - 150 g mąki- 100 g płatków owsianych- łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 80 g oleju roślinnego-ok. 100 g cukru- 1 duże jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkęMąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczką wymieszać dokładnie jajka, cukier, olej i Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony. Dodać suche składniki, połączyć, na końcu wmieszać jabłka. Masę wyłożyć do foremek na muffiny, piec ok. 25 minut w 190ºC.

© wieluń (sdm)

Ostatnie wiadomości o firmie