1. Aktualności
  2. Świat

Amerykańska proszkownia do zamknięcia. Ciąg dalszy problemów producentów proszku

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Niezadowalające wyniki i ceny mleka w proszku na świecie skłaniają właścicieli, w tym spółdzielnie mleczarskie i rolnicze do głębokich zmian. Dairy Farmers of America (DFA), jedna z największych firm mleczarskich w USA poinformowała o planach zamknięcia powstałej w 1911 roku mleczarni w Hughson w Kalifornii. Dziś zajmuje się ona produkcją mleka w proszku, śmietany i mleka skondensowanego.


– Decyzje biznesowe, które wpływają na ludzkie życie, nigdy nie są łatwe – skomentował decyzję Gary Stueve, Dyrektor Operacyjny DFA dla Zachodniego Wybrzeża. – Pracownicy tego zakładu wykonali doskonałą pracę, produkując wysokiej jakości składniki mleczne, a my doceniamy ich ciężką pracę i poświęcenie.
Zakład zatrudnia 34 pracowników i zaprzestał produkcji. Będzie jednak działał „na biegu jałowym” do września 2018 roku.
28 maja br informowalismy o sprzedaży proszkowni Nestle w Chinach, w lipcu br o spzredazy zakłądu proszkó mlecznych na Litwie przez Hochdorf