Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Najdelikatniejszy Sernik japoński z twarożku Mój Ulubiony

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-06-29 08:18:08

© wieluń (sdm)

Letnia aura, pełna świeżych zapachów i owocowych smaków to doskonały moment na przygotowanie lekkiego deseru. Idealnie sprawdzi się sernik japoński na bazie Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, przygotowany przez autorkę bloga Poezja Smaku. Kremowy, aksamitny, naturalny twarożek sprawia, że sernik zachwyca delikatnością i zaskakującą, piankową konsystencją. Sok i skórka z cytryny nadają mu orzeźwiający cytrusowy posmak. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, konfiturą lub musem – razem stworzą idealną kompozycję.

Przepis na Sernik japoński, przygotowany we współpracy z autorką bloga Poezja Smaku

• 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony• 6 jajek (żółtka i białka osobno)• 50 g masła (1/4 kostki)• 125 ml mleka (pół szklanki)• 125 g cukru pudru (1 szklanka)• skórka otarta z cytryny• 2 łyżki soku z cytryny• 6 łyżek mąki pszennej• 2 łyżki mąki / skrobi ziemniaczanej• do podania: owoce, konfitura lub mus owocowyDo garnka wrzucamy masło, twarożek Mój Ulubiony oraz dolewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być lekko ciepła. Jajka (jeśli są z lodówki) przelewamy przez 1-2 minuty bardzo ciepłą wodą, aby się ogrzały (może być pod bieżącą wodą z kranu). Wycieramy. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy wraz z sokiem oraz skórką z cytryny do lekko ciepłej masy serowej. Mieszamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dwukrotnie przesiewamy przez sito – dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną masę, a gdy będą już białe, stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy – dobre ubicie białek jest tu kluczowe. Białka dodajemy od razu w 3-4 turach do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką.Formę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia – zarówno spód i boki (moja tortownica miała 21 cm). Boki warto wysmarować masłem i przyczepić dwa podłużne kawałki papieru – tak, aby wystawały ponad formę, bo ciasto bardzo rośnie. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce. Do formy wlewamy masę serową, a do dużej blaszki wlewamy wrzątek z czajnika do 1/3 wysokości formy (jest to tzw. “kąpiel wodna”). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC (najlepiej na dolny poziom, bez termoobiegu i bez wiatraczka – sernik nie lubi przeciągów) i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 135ºC i pieczemy przez 30-35 minut. Przez cały ten czas nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy sernik japoński w piekarniku przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Sernik może lekko opaść, ale nie poniżej poziomu, do którego był wlewany na początku. Przechowujemy w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu. Podajemy z owocami, konfiturą lub musem owocowym.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-05-10) Wieluń (SDM): Nowe produkty pod marką Mój Ulubiony
(2018-12-28) Kulinaria: Wieluń (SDM) - Małe przyjemności, Trufle orzechowe według przepisu Karo in the Kitchen
(2018-12-18) Kulinaria: Wieluń (SDM) - Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25