1. Aktualności
  2. Polska

Kulinaria: Žemaitijos pienas: Tarta z pomidorami i serem

Źródło: Žemaitijos pienas
Autor: Monika Czaplicka
© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Przygotowanie:Arkusze ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozłożyć na blasze do pieczenia, przykrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek.Ser Džiugas zetrzeć. Posypać nim nieco arkusze ciasta, brzegi pozostawiając puste. Wówczas rozłożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojone oliwki.Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20 minut albo aż ciasto nabierze złocistej barwy.Gotową zapiekankę posypać pozostałym serem Džiugas, brzegi posmarować oliwą z oliwek. Podawać ze świeżą bazylią.

Składniki na 6 porcji:- 400 g mrożonego ciasta francuskiego- 500 g pomidorków koktajlowych- 100 g czarnych oliwek- 100 g sera Džiugas- oliwa z oliwek- świeża bazylia- odrobina mąki

Ostatnie wiadomości o firmie