1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Lacpol: Rośnie rola produktów z żywą florą bakteryjną

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© lacpol

– Uważamy, że perspektywy sprzedażowe dla kategorii napojów mlecznych fermentowanych (w tym maślanek) są optymistyczne z kilku powodów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol). – Na przestrzeni ostatnich lat, kiedy trend „czystej etykiety” odgrywa coraz większą rolę na rynku spożywczym, nabiał – w tym maślanka – znacząco na tym korzystają. Jednocześnie rośnie liczba konsumentów szukających produktów z żywą florą bakteryjną, które klienci regularnie konsumują nie tylko w sezonie letnim.


– Dodatkowo, w przypadku maślanek, konsumenci odkrywają nowe sposoby zastosowania tego produktu – nie tylko jako napoju gaszącego pragnienie szczególnie latem, ale również jako składnika wielu dań, potraw, a nawet wypieków. Produkowane przez nas napoje mleczne idealnie wychodzą naprzeciw powyższym trendom rynkowym.
Walory smakowe naszej maślanki zostały docenione wieloma nagrodami (w tym Złoty Medal Polagra Food Międzynarodowych Targów Poznańskich 2017) – podsumowuje Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol).