1. Aktualności
  2. Świat

Kamerun: Nestlé uruchamia proszkownię mleka

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© nestlé

Nestlé poinformowało, że w zakładzie w Douala-Bonabéri wytwarzać będzie wzbogacane mleko w proszku marki Nido. Nido wzbogacane jest w minerały tj. cynk, żelazo, wapń oraz witaminy.


Na wstępie zakład zatrudni 12 osób, a w perspektywie kolejnych lat planuje przyjąć do pracy kolejne 48 osób. Rocznie produkowanych tu będzie 5,5 tys. ton smakowego mleka w proszku. Zakład wytwarzać będzie na potrzeby zarówno lokalne jak i na eksport do krajów CEMAC (Związek Ekonomiczny Krajów Środkowej Afryki).
Nestlé obecne jest w kamerunie od 1965 roku, a wytwarza na miejscu od 1981 roku. Zatrudnia 450 osób.