1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Napoje fermentowane wpisują się w obecne potrzeby konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Napoje fermentowane to niedoceniane źródło dobroczynnych bakterii, które zasiedlając nasz układ pokarmowy dbają o odporność, metabolizm, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinny być codziennym składnikiem diety – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Zazwyczaj mają obniżoną zawartość tłuszczu, nie zawierają żadnych dodatków (czysta etykieta), a w procesie fermentacji laktoza rozkładana jest na cukry proste, są wiec odpowiednie także dla osób z nietolerancją laktozy.


– W ofercie Łowicz (OSM) dostępne są kefiry i maślanki doskonale znane i cenione na rynku od wielu lat. Ofertę uzupełniliśmy pysznym zsiadłym mlekiem w kubku, oraz mlekiem acidofilnym. To ostatnie zasługuje na szczególną uwagę. Jest delikatnie kwaskowy w smaku i ma płynną, zagęszczoną konsystencję. Zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus Acidophilus, które wytwarzają kwas L(+) mlekowy. Wartość żywieniowa tego napoju wynika ze zdolności bakterii mlekowych do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka oraz udokumentowanych właściwości prozdrowotnych, co pozycjonuje ten produkt wśród funkcjonalnych napojów nowej generacji. Pakowany w wygodną butelkę o pojemności 400 g doskonale wpisuje się w trend „on the go” – wskazuje Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM).