1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra i Apollo Foods łączą siły w segmencie napojowym

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© fonterra

Obie nowozelandzkie firmy łączą siły, choć Apollo Foods to zaledwie start-up, który chce pracować nad napojami lifestylowymi. Dla realizacji wspólnych celów Fonterra wstawi nowe instalacje w zakładzie w Whakatu, w Hawke’s Bay. Na tej instalacji powstawać będą napoje owocowe i mleczarskie o przedłużonym terminie przydatności do spożycia ESL.


Leon Clement, Dyrektor Zarządzający jednostki Fonterra Brands New Zealand twierdzi, że wzrost popytu na napoje mleczarskie i owocowe stanowi fantastyczną szansę na przyszłość dla obu firm.
W ubiegłym miesiącu Apollo Foods wypuścił na rynek mleko smakowe zawierające 40% mniej cukru i czas przydatności do spożycia wynoszący 6 miesięcy. W najbliższych miesiącach wypuszczone na rynek nowozelandzki będzie nowa gama napojów.