1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: Arla Foods pozbywa się serowni w Sonthofen

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Nabywcą zakładu będzie niemiecka mleczarnia Allgäuer Hof-Milch. Transakcja przebiegnie bardzo szybko. Obie strony zamierzają załatwić formalności jeszcze w kwietniu br. Arla Foods tłumaczy, że produkcja i dystrybucja z Sonthofen nie pasuje do strategicznej orientacji Arla Foods w Niemczech i Europie. Chodzi o możliwość eksportowania na rynki poza Niemcami, co realizują pozostałe zakłady niemieckie duńsko-szwedzkiego potentata.


Większość pracowników serowni zostanie zatrudniona przez Allgäuer Hof-Milch i pracować będzie jak dotychczas. Niewielka część będzie pracować dalej w innych strukturach Arla Foods w Niemczech. Na mocy długoterminowych umów dotychczasowi dostawcy będą dostarczać surowiec do końca 2019 roku, a Arla będzie realizować swoje umowy z detalistami dzięki kontynuacji produkcji w dotychczasowym zakładzie.
Zakład w Sonthofen specjalizuje się w produkcji serów do win czerwonych i piwa oraz sera Alpejskiego. Jego możliwości produkcyjne to 5 100 ton rocznie.
Nieznana pozostaje wciąż przyszłość zakładu w Bad Wörishofen (region Allgäu), dla którego Arla Foods dalej szuka „strategicznych opcji”.