1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM): Popisowe dania na bazie sera Bursztyn na EuroGastro

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski
© spomlek (sm)

12 młodych adeptów sztuki kulinarnej walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza. Konkurs „Kulinarny Talent 2018 roku” Roberta Sowy odbył się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.
Celem konkursu jest wyłonienie młodych, zdolnych kucharzy, którzy stoją na początku swojej kariery zawodowej. Osoby startujące w konkursie nie są przypadkowe, to ludzie rekomendowani przez znanych i cenionych restauratorów lub nauczycieli zawodu.


Zadaniem uczestników było przygotowanie dania z wykorzystaniem między innymi Bursztyna, pierwszego w Polsce sera długodojrzewającego, ręcznie pielęgnowanego, który od ponad 15 lat powstaje w Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim. Bursztyn, jak twierdzą szefowie kuchni z najlepszych restauracji w Polsce, podkreśla smak i wykwintność przygotowywanych potraw. Dania uczestników konkursu oceniane było przez jury profesjonalne oraz jury degustacyjne w skład którego weszły gwiazdy ze świata filmu, muzyki czy sportu. Konkurs prowadził prezenter telewizyjny Krzysztof Ibisz wraz z pomysłodawcą konkursu Robertem Sową. Zwycięzcą konkursu został Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.
– Konkurs Roberta Sowy to prestiżowa impreza, na której nie mogło zabraknąć prestiżowych serów Skarby Serowara. To również znakomite miejsce dla młodzieży stojącej na początku swojej drogi zawodowej. Uczestnicząc w tak ważnych dla branży HoReCa wydarzeniach, chcemy zaszczepić młodych kucharzy dobrymi, polskimi produktami, których mogą używać tworząc swój warsztat – mówi Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR Spomlek (SM) w Radzyniu Podlaskim.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a zaangażowanie uczestników zaowocowało pomysłowymi daniami przygotowywanymi na oczach licznie zgromadzonej publiczności.