1. Aktualności
  2. Polska

Frąckowiak (ZPSiH): Produkty wytwarzane bez dodatków w rozkwicie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© frąckowiak (zpsih)

– W dobie wszechobecnej „chemii” i sztucznego ulepszania produktów, specjały takie jak nasze domowe sery smażone przeżywają prawdziwy rozkwit – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w Frąckowiak (ZPSiH). – Mają oczywiście grono stałych klientów, dla których ich zaleta w postaci czystej etykiety była od zawsze ważna.


– Do tej grupy sukcesywnie dołączają nowi, których do zmiany preferencji żywieniowych skłoniły: moda, zdrowie lub zbyt szybko rozwijający się rynek produktów sztucznie „ulepszanych”. Nasze organizmy do pewnego momentu dawały się „faszerować” dodatkami, do których z natury rzeczy nie były przystosowane, ale po przekroczeniu pewnych granic (różnych dla każdego konsumenta) najprościej mówiąc „protestują” różnymi formami nadwrażliwości pokarmowej – wskazuje Grzegorz Marciniak.
– Sery smażone Frąckowiak, cechując się najczystszą etykietą z możliwych (tylko twaróg i masło w składzie), pozwalają konsumentom być wiernymi naturalnej diecie opartej o tradycyjne surowce. Proces ich przetworzenia jest minimalny i co najważniejsze oparty o naturalne metody, a brak sztucznych dodatków kwalifikuje je do grona wzorców nabiałowych sprzed lat – dodaje nasz rozmówca.
Więcej o rynku produktów tradycyjnych w Forum Mleczarskim Handel 1/2018.