1. Aktualności
  2. Polska

Kulinaria: Tak smakuje Dolce Vita - Taco wołowe z serem Asiago DOP (ChOG)

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Cebulę i paprykę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plastry, całość wrzuć na patelnię, dodaj oliwę i smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dołóż wołowinę i smaż kolejne 10 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Dodaj paprykę i kumin, dopraw solą i całość dobrze wymieszaj. Wlej bulion. Całość duś na średnim ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Tortille wypełnij wołowiną i posyp świeżo startym serem Asiago. Podawaj z salsą pomidorową i guacamole.


Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 30 min
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 250 ml bulionu wołowego
- 100 g sera Asiago Fresco DOP (ChOG)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 10 tortilli
- sól morska (do smaku)
- oliwa