1. Aktualności
  2. Polska

Masło Valio z tytułem „Best of Class” w światowym konkursie

Źródło: M+G
Autor: Monika Czaplicka

8 marca br., klasyczne masło Valio zdobyło tytuł „Best of Class” podczas World Championship Cheese Contest 2018 w Wisconsin (USA). W konkursie, w kategorii masła niesolonego, brało udział 30 wiodących marek masła z całego świata. Masło jest jednym z najważniejszych produktów eksportowych Valio i produktem premium cieszącym się popularnością na całym świecie: jest eksportowane do ponad 30 krajów i jest produktem preferowanym między innymi przez francuskie piekarnie.

Masło Valio otrzymało w konkursie bardzo wysoką ocenę 99,70 punktów. Drugą lokatę zdobyło masło Fonterra z Nowej Zelandii, a trzecią - Isigny Sainte Mere z Francji. Zwycięskie cechy Valio to doskonały smak i konsekwentna, wysoka jakość uzyskiwana dzięki doświadczeniu mistrzów maselnictwa. Masło Valio to także 100-procentowa naturalność produktu bez dodatków.Klienci i konsumenci Valio z całego świata doceniają nie tylko wyjątkowy smak masła Valio, ale także fakt, że jest ono wytwarzane z czystego, fińskiego mleka wysokiej jakości. Wytwarzamy masło od ponad stu lat, a wszystkie masła Valio produkowane są przez profesjonalistów mleczarni Seinäjoki z mleka pochodzącego z farm mleczarskich Valio – mówi Starszy Wiceprezes Valio, Annamari Lammi.Historia Valio jako firmy rozpoczęła się w 1905 roku, kiedy fińscy producenci mleka chcieli rozpocząć eksport najlepszego masła na świecie.Rolls Royce wśród masła – tak mówią FrancuziValio eksportuje masło także specjalnie do użytku przez klientów przemysłowych w Europie, Azji i Stanach Zjednoczonych. Masło Valio wykorzystywane jest przez piekarnie, przemysł spożywczy, lodziarski i mleczarski. Masło wyprodukowane z fińskiego mleka wysokiej jakości wykorzystywane jest m.in. do wypieku rogalików „croissant” przez wiodące piekarnie we Francji.Nasi francuscy klienci cenią najwyższą jakość masła i rzeczywiście często powtarzają, że nasz produkt to Rolls Royce wśród masła – dodaje Annamari Lammi.W eksporcie masła Valio koncentruje się obecnie na międzynarodowych rynkach konsumenckich.Masło Valio cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów, jest ono eksportowane m.in. do Szwecji i Stanów Zjednoczonych. W 2017 roku z sukcesem weszliśmy także na rynek polski, gdzie masło Valio można już znaleźć w większości międzynarodowych sieci – zauważa Annamari Lammi.Finowie są przyzwyczajeni do używania głównie masła solonego, ale na pozostałych rynkach najpopularniejszym produktem w domowych kuchniach i przemyśle spożywczym jest masło niesolone. t Oprócz marki Valio, masło od Valio sprzedawane jest też pod marką Finlandia® w Stanach Zjednoczonych, poprzez Finlandia Cheese, spółkę zależną Valio działającą w Stanach Zjednoczonych.Oprócz masła, podczas World Championship Cheese Contest 2018 nagrodzono także sery i jogurty.Więcej informacji na temat World Championship Cheese Contest 2018: www.worldchampioncheese.org

Ostatnie wiadomości o firmie