Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Greenpeace apeluje o ograniczenie produkcji zwierzęcej w tym mleczarskiej

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-03-12 11:37:10

Organizacja zwraca uwagę, że to jak jemy i jak produkujemy żywność determinuje przyszłość w jakiej będziemy żyć my i nasze dzieci. W nowym raporcie firma zwraca uwagę na zagadnienie „co jeść”. Kluczowym wnioskiem jest apel o ograniczenie produkcji i konsumpcji zwierzęcej o 50%. Powodem tego jest wysoka emisja gazów cieplarnianych już na etapie hodowli bydła.


System produkcji żywności, w tym zmiany w użytkowaniu ziemi odpowiadają za 25% całej emisji gazów cieplarnianych powodujących zmiany klimatyczne. Produkcja (hodowla zwierzęca) ukierunkowana na uzyskanie mięsa i mleka powoduje analogiczną emisję co cały sektor transportu, a jeśli nic się nie zmieni, to w perspektywie 2050 roku, produkcja mięsa i nabiału będzie już odpowiadać za połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z działalnością człowieka.

Od 1970 roku populacja zwierząt hodowlanych potroiła się. Intensywna hodowla przyczynia się do zwiększonego wyrębu lasów pod pastwiska i degradację zasobów wodnych. Greepeace zwraca uwagę na związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a nowotworami, chorobami serca i cukrzycą oraz związek pomiędzy przemysłową produkcją rolną a rosnącą opornością bakterii.

Greenpeace chce współpracować ze środowiskami rolnicznymi, aby przeciwdziałać przemysłowej produkcji zwierzęcej.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25