1. Aktualności
  2. Polska

FreshQ Tvorog 1 – kultury ochronne firmy Chr. Hansen

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Monika Czaplicka
© chr. hansen

Fermentacja jest naturalną metodą konserwacji żywności znaną ludziom od tysięcy lat. Dawniej fermentacja odbywała się w sposób przypadkowy, bez możliwości pełnej kontroli. Rozwój nauki i wieloletnie doświadczenie specjalistów z firmy Chr. Hansen pozwoliły wytyczyć nowe standardy w dziedzinie mikrobiologicznej ochrony żywności – zwanej obecnie bioprotekcją. Od wielu lat Chr. Hansen pracuje nad rozwiązaniami dedykowanymi poszczególnym grupom produktów spożywczych taki jak: mięso, wino, ryby, dania gotowe. Jednakże to produkty mleczarskie są tradycyjnie w centrum zainteresowania naszej firmy – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego Chr. Hansen Poland.

W końcu ubiegłego roku firma Chr. Hansen zaprezentowała najnowszą, drugą generacje kultur ochronnych FreshQ. Zawiera on 9 nowych kultur, które skutecznie powstrzymują rozwój pleśni i drożdży w produktach fermentowanych, a jednocześnie nie wpływają na ich organoleptykę.W odpowiedzi na zapotrzebowanie polskich klientów po raz pierwszy opracowaliśmy kulturę dedykowaną twarogowi. FreshQ Tvorog 1 wyjątkowo dobrze hamuje wzrost drożdży zapewniając świeżość i świetny smak do samego końca terminu przydatności. Pierwsze próby w skali przemysłowej wypadły bardzo pomyślnie. Osobiście cieszy mnie fakt, że globalna firma jaką jest Chr. Hansen poświęca tak wiele środków do stworzenia produktu przeznaczonego głównie na nasz polski rynek – dodaje Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego Chr. Hansen Poland.

Ostatnie wiadomości o firmie