1. Aktualności
  2. Polska

Temperaturę środków transportu w trasie monitorujemy on-line

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

– Firma transportowa powinna posiadać przede wszystkim wyspecjalizowany tabor, infrastrukturę oraz zasoby ludzkie, aby sprostać wysokim wymaganiom dotyczącym transportu produktów mleczarskich. Kluczowym punktem są tu odpowiednio wyposażone naczepy z agregatami tzw. chłodnie dostosowane do rodzajów produktów mleczarskich jakie są transportowane – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Paulina Pakosz, Specjalista ds. Jakości w firmie Fresh Logistics Polska. – Naczepy wyposażone są w czujniki do monitoringu temperatury, aby zachowany został tzw. ciąg chłodniczy, a towar nie uległ przegrzaniu. Ponadto operator logistyczny świadczący usługi dla przemysłu spożywczego zobowiązany jest do posiadania zezwolenia na przewóz artykułów spożywczych, wydanego przez Inspekcję Weterynaryjną.


– Higiena środków transportu oraz warunki temperaturowe są stale monitorowane. Odpowiednio przeszkoleni pracownicy kontrolują stan higieniczny środków transportu podczas załadunku i rozładunku towarów tj. sprawdzają stan czystości naczepy, zapach oraz czy nie ma jakichkolwiek pozostałości po transportowanym towarze. Raz na dwa tygodnie (lub częściej jeżeli jest taka konieczność) każdy środek transportu jest myty oraz dezynfekowany środkami chemicznymi, odpowiednimi dla produktów spożywczych. Ciągły monitoring temperatury jest kwestią kluczową dla bezpieczeństwa towaru. Kontrola temperatury odbywa się za pomocą termometrów ręcznych, każdorazowo przy załadunku, przeładunku oraz rozładunku towaru. Poza tym prowadzimy monitoring online całej trasy przesyłki. Dzięki nadajnikom zainstalowanym na środkach transportu możemy w sposób ciągły monitorować temperaturę na naczepach w czasie rzeczywistym. Co więcej, naczepa pojazdu przewożąca żywność w warunkach chłodniczych powinna posiadać ważny certyfikat ATP – zwraca uwagę Paulina Pakosz.
– Największym wyzwaniem w spełnianiu wszelkich norm higienizacyjnych środków transportu jest właściwe przygotowanie przesyłki do transportu tj. odpowiedni stan opakowania, zabezpieczenia i oznaczenia przesyłki adekwatnie do rodzaju przewożonej żywności. Powyższe zabezpieczenia gwarantują bezpieczeństwo produktów – dodaje Paulina Pakosz, Specjalista ds. Jakości w firmie Fresh Logistics Polska.