Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Światowy rynek mleczarskich produktów bezlaktozowych sięgnął 10,5 mld USD. Produkty roślinne mniejszym zagrożeniem

Źródło: FMI   Dodano: 2018-02-12 10:19:25

© fm

Raport amerykańskiej agencji badawczej Future Market Insights podzielony jest na dwie części. Pierwsza opisuje rynek w latach 2012-16, a druga stanowi prognozę spożycia. Rynek globalny produktów mleczarskich bez laktozy miał sięgnąć w 2017 roku 10,5 mld USD, a roczna średnia stopa wzrostu ma wynieść 5,3% w latach 2017-2027.
Obecnie największą grupę stanowią jogurty 21,9%. to wzrost do 17,6 mld USD w 2027 roku.


Obecne wyliczenia wskazują, że 45-50% rynku jest opanowana przez duże ponadnarodowe firmy mleczarskie. Największym producentem są firmy zachodnioeuropejskie: Valio, Arla Foods, Danone, Nestle, a także mleczarnie spoza kontynentu europejskiego: Dean Foods, Shamrock Foods i Murray Goulburn. Firmy te w dużym stopniu rozwijają produkcję na rynkach wewnętrznych i dostarczają produkty dodatkowo pod marki własne.

Wśród czynników wzrostu agencja podaje wysoki poziom nietolerancji laktozy w kilku regionach świata, zwłaszcza Ameryce Łacińskiej oraz wzrost populacji aglomeracji miejskich o wyższym poziomie dochodu.

Rynek Europy Wschodniej produkuje 60 mln ton produktów mleczarskich bezlaktozowych i pokrywa w ten sposób w pełni swoje zapotrzebowanie. Przemysł pracuje jednak nieustannie nad zmniejszeniem kosztów produkcji.

Co jest szczególnie istotne, konsumenci niekoniecznie są chętni przenosić konsumpcję z produktów mleczarskich w stronę produktów roślinnych (alternatywnych). Wynika to z innego smaku oraz wąskiego zastosowania kulinarnego.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25