1. Aktualności
  2. Świat

USA: Lactalis kupuje Icelandic Milk and Skyr Corporation Siggi

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Jednym z właścicieli sprzedawanej firmy jest szwajcarskie Emmi, które nabyło 22% udziałów w 2012 i 2013 roku. Siggi’s jest firmą zlokalizowaną w Nowym Jorku, która jako pierwsza rozpoczęła produkcję, dystrybucję i popularyzację jogurtu islandzkiego zwanego skyr na terenie USA.
Kwota transakcji nie jest bliżej znana, ale Emmi twierdzi, że w znaczącym stopniu poprawi wyniki finansowe firmy w 2018 roku.


Oferta musiała być korzystna, bo Emmi od lat zwiększa swoje udziały w przedsięwzięciach mleczarskich w USA, które można nazwać niszowymi i jednocześnie bardzo zyskownymi. Przykładem takich działań są operacje w segmencie produktów kozich (marki Cypress Grove), bio, bezkaktozowych i specjalności serowych.
Biznes marki siggi\'s rozpoczał się, kiedy Siggi Hilmarsson po przeprowadzce do Nowego Jorku nie mógł znaleźć jogurtu, który nie byłby zbyt słodki i nie zawierał zbyt wielu dodatków. Rozpoczął jego wytwarzanie najpierw w swojej kuchni, a następnie zaczął jego produkcję na większą skalę do tradycyjnych sklepów na Dolnym Manhattanie w 2006 roku.