Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Glony sposobem na zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w nabiale

Źródło: www.harper-adams.ac.uk/news   Dodano: 2018-01-08 09:41:23

© fm

Zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku i jego przetworach jest możliwe i od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców zajmujących się artykułami mleczarskimi. Naukowcy z Harper Adams University z Newport, w Shropshire udowodnili, że zwiększenie poziomu kwasów Omega 3 w mleku, a następnie również w serach jest możliwe jeśli do diety krów wprowadzi się mikroalgi (glony).


Badanie przeprowadzono na krowach rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Otrzymane od nich mleko i przetwory nie różniły się smakiem od swych tradycyjnych odpowiedników.

Najlepszych źródłem kwasów Omega 3 są ryby, ale niski poziom ich konsupcji jest problemem w wielu krajach, także w Polsce. Kwasy Omega 3 są istotnym elementem profilaktyki zawałów choroby niedokrwiennej serca, depresji, wspomagają także umiejętność uczenia się.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25