1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek gotuje z serialem Rodzinka pl

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski

– Sery to podstawa w naszej kuchni – powiedział podczas premiery książki „Gotuj z Rodzinką pl” Tomasz Karolak, odtwórca roli Ludwika w serialu „Rodzinka pl”. Książka z przepisami, która powstała przy współudziale Mleczarni Spomlek podzielona jest na 7 dni, codziennie inne potrawy, które mają urozmaicić rutynę dnia codziennego, przełamać monotonię i wzbogacić nasze dania.


W książce „Gotuj z Rodzinką pl” znalazło się pięć przepisów z wykorzystaniem serów marki Serenada i Skarby Serowara. Premiera książki odbyła się w poniedziałek 18 grudnia w restauracji Vapiano w Warszawie. Spotkanie otworzyła dziennikarka, prezenterka telewizyjna Agata Konarska. – Spędzanie czasu przy stole, wspólne przygotowywanie posiłków, jak nic i nikt cementuje rodzinę i to jest jedna z czynności w rodzinie Boskich, ale również w naszych rodzinach, szczególnie podczas świąt – powiedziała Konarska i powitała gości specjalnych – aktorów z serialu „Rodzinka pl”: Tomasza Karolaka (Ludwik), Mateusza Pawłowskiego (Kacpra) i Emilię Dankwa (Zosię).
Książka „Gotuj z Rodzinką pl” to ponad 120 przepisów rozpisanych na 7 dni tygodnia. – Nie jest ona zwykłym, kulinarnym poradnikiem. Książka to odzwierciedlenie potraw, które jedzą aktorzy na planie serialu. Staraliśmy się zrobić te przepisy w przystępny sposób, żeby każdy mógł wejść do kuchni i bez problemu zrobić danie z przepisu. Idea tej książki to otworzyć, kartkować, bawić się i spędzać wspólnie czas z rodziną, z najbliższymi w kuchni – mówił Piotr Mackowiak, Prezes Zarządu Dream Art. Productions.
– Z naszą rodzinką pl można gotować patrząc i czytając przepisy, jakie są w tej książce bo nikt nie wejdzie na plan serialu – powiedział Tomasz Karolak. – Namawiam wszystkich, żeby robili „Rodzinkę pl” w swoim własnym domu, czyli żeby robili taki wszechświat, który jest niesamowicie dynamiczny, nie ma nic wspólnego z rutyną dnia codziennego, a wspólne gotowanie może to podkreślić. Robienie pizzy, dań jest fajne, integruje rodzinę i przysparza wielu atrakcji. Część przepisów z książki to są przepisy, które znalazły się na naszym stole w serialu, bo przecież my nie jemy rzeczy ze styropianu. Nad naszymi posiłkami czuwa osoba, która dba, żeby dania były nie tylko smaczne, ale również zdrowe – tłumaczył Karolak.
Do przeczytania książki zachęcał Mateusz, serialowy Kacper. – Myślę, że ta książka jest fajna na przykład dla młodych kucharzy, którzy kochają gotować, a nie mają pomysłu na danie. Książka im w tym pomoże – powiedział.
Premiera książki była również okazją do spotkań, rozmów i inspiracji kulinarnych. Goście kosztowali pysznych potraw przygotowanych również z wykorzystaniem naszych serów przez kuchnię restauracji Vapiano. Dzieci zaś wzięły udział w warsztatach robienia pizzy. Po okiem szefowej kuchni Vapiano oddały się kulinarnym inspiracjom zdobiąc swoje pizze różnymi dodatkami i serem Salami od Serenady. Upieczone trafiły na stoły dzieci, które chętnie konsumowały swoje dzieła. Dla nich również przygotowano świąteczne pierniki, które każdy mógł ozdobić zgodnie z własną wizją. Na stołach zaś gościły serowe deski z Bursztynem, Rubinem i Szafirem.
Największą radość gościom sprawiły upominki z książką i serami: Serenada i Skarby Serowara oraz możliwość rozmów i zdjęć z aktorami.