1. Aktualności
  2. Polska

Jana (ŚSM): Nowa metoda pakowania twarogu półtłustego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Do pakowania produktu wykorzystano nowatorską metodę pakowania na tacce, w osłonie gazu obojętnego, ze stałą wagą 500 g. Twaróg półtłusty produkowany z mleka krowiego należy do najstarszych i technologicznie najbardziej tradycyjnych wyrobów mleczarskich. Minimalna ilość użytych surowców i dodatków (praktycznie tylko mleko, o znormalizowanej zawartości tłuszczu i kultury bakterii fermentacji mlekowej, a także zabiegi technologiczne) decyduje o tradycyjnym charakterze wyrobu.


Sposób pozyskania skrzepu wyłącznie w wyniku działania naturalnego kwasu mlekowego, wytworzonego w trakcie fermentacji mlekowej, prowadzonej przez bakterie pozwala nazywać te produkty serami twarogowymi kwasowymi. Sery białe mają specyficzne cechy organoleptyczne (głównie smak i zapach), co wyróżnia je od innych produkowanych serów. Twaróg półtłusty Jana (ŚSM) charakteryzuje się naturalnym i świeżym smakiem oraz stanowi główną i wyśmienitą bazę do serników, pierogów, naleśników, kanapek oraz innych dań.