1. Aktualności
  2. Polska

Cztery sery z Mlekovity z medalami Kulinarnego Konkursu Sera

Źródło: Grupa Mlekovita
Autor: Janusz Górski

Podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie Mlekovita otrzymała aż 4 medale Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2017.
Organizowany przez firmę Bikotech oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni konkurs dedykowany jest producentom sera, oferującym go na polskim rynku. W tegorocznej edycji sery zostały oceniane przez kucharzy rekomendowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni już we wrześniu, natomiast uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło 24 października 2017 podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie.


W 12 kategoriach ocenie poddano 80 serów i wśród przyznanych 36 medali aż 4 trafiły do Mlekovity. W gronie zwycięzców Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2017 znalazły się: Deliser ser twarogowy topiony klasyczny 136 g (8x17 g), Favita serek kanapkowy typu greckiego z czosnkiem niedźwiedzim 150 g, ser Mazdamer w plastrach 100 g oraz ser Księżan Old klinek.
Członkowie jury zgodnie podkreślali, że konkurs Good Cheese jest bardzo prestiżową oceną – producenci zgłaszają jedynie swoje najlepsze sery i twarogi.