1. Aktualności
  2. Świat

Dlaczego masło drożeje. Chiny importują go coraz więcej

Źródło: clal
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Import chiński za pierwsze 8 miesięcy 2017 pokazuje 10% wzrost wolumenu i 35,4% wzrost wartości do 1,74 mln ton w kwocie 5,94 mld USD. Tylko w sierpniu Chińczycy sprowadzili 29% nabiału więcej o wartości o 70% wyższej – podaje serwis clal.


Wyniki rok do roku nie pozostawiają wątpliwości, popyt w badanym okresie był bardzo mocny i przyniósł wzrost wolumenu eksportu masła o 101%, WMP o 92%, śmietanki o 90%, SMP o 64%, odżywek dla dzieci o 43%, serów o 41%.
Importowane masło pochodziło głównie z Nowej Zelandii, Francji i Belgii. Jego wartość w sierpniu wzrosła o 216%, zaś import śmietanki wzrósł o 134%.
Jak sygnalizuje clal, ciekawe będzie śledzenie nowozelandzkiego eksportu z racji jego spadku w sierpniu o 23%.