Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mawos: Optymalizacja coraz istotniejsza w zarządzaniu produkcją

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-09-24 16:30:02

© mawos

– Bardzo istotnym zagadnieniem, coraz częściej pojawiającym się w przemyśle mleczarskim jest kontrola i optymalizacja wydajności ciągów pakujących – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Zalasa, Współwłaściciel oraz Członek Rady Nadzorczej firmy Mawos. – Mamy tu do czynienia ze zrozumieniem zagadnień takich jak: dostępność linii – minimalizacja awarii, wydajność – maksymalizacja prędkości pakowania oraz jakość, czyli minimalizacja odpadów. Narzędziem do monitorowania powyższych są tzw. wskaźniki OEE, stanowiące o całkowitym wykorzystaniu wyposażenia.

– Firma Mawos wraz z partnerami technologicznymi dostarcza rozwiązania OEE MES, które są ustandaryzowane i elastyczne. Cechuje je skalowalność, w związku z tym stosować je można zarówno w zakładach/liniach już istniejących, jak również projektując nowe. Służą do ogólnego zarządzania procesami pakowania, jak również pozwalają na szczegółowe ich planowanie, jak i monitorowanie – wymienia Marcin Zalasa.
– Wizualizacja i raportowanie jest integrowane z infrastrukturą informatyczną IT, w tym systemami klasy ERP jak np. SAP, Oracle, BPSC, Infor lub IFS, co znacznie usprawnia procesy biznesowe w zakładzie.
Systemy takie z reguły podnoszą sprawność (wykorzystanie) linii pakujących o kilka procent, co w skali roku daje realne zyski finansowe – podsumowuje Marcin Zalasa.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25