1. Aktualności
  2. Polska

Mascarpone - nowość w mleczarni Łowicz (OSM)

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Łowicz (OSM) poszerza swoje portfolio o ser śmietankowy typu włoskiego – Mascarpone. Jest to rodzaj sera pochodzącego z północnego regionu Włoch, z Lombardii. Do produkcji Mascarpone używana jest tylko czysta śmietanka z mleka krowiego, która w procesie produkcji jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym. Ser ma jednolitą, gęstą i kremową konsystencję, czysty i świeży zapach, śmietankowy, słodkawy smak.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, około 40%, doskonale sprawdza się w cukiernictwie. Idealny do serników, kremów, mas.


Jest podstawowym składnikiem tradycyjnego włoskiego deseru – Tiramisu. Dobrze smakuje jako dodatek do naleśników, a dodany do ubitej śmietany tworzy puszysty, śmietankowy krem, który na dłużej zachowa swoja konsystencję. Mascarpone także świetnie komponuje się z makaronami, nadaje sosom idealną aksamitną konsystencję, pasuje do dań mięsnych, gotowanych i zapiekanych. Może służyć jako zamiennik śmietany. Zainspiruje każdego początkującego kucharza i podkreśli kunszt profesjonalisty.
W ofercie Łowicz (OSM) dostępny w opakowaniach 250 g, 2 kg i 5 kg.