1. Aktualności
  2. Świat

Japonia otwiera rynek na towary z UE. Tokio będzie respektować system certyfikacji produktów tradycyjnych

Źródło: Copa Cogeca
Autor: Janusz Górski

Porozumienie polityczne w sprawie otwartego handlu między UE i Japonią powinno mieć dobroczynny wpływ na sektor zwierzęcy i winiarski – mówi Przewodniczący Komitetu Copa Martin Merrild. – To dobra wiadomość, gdyż to ambitne porozumienie otwiera japoński rynek, co będzie szczególnie korzystne dla europejskiego sektora mięsnego i mleczarskiego, produktów z wysoką wartością dodaną. Wierzymy, że porozumienie będzie miało pozytywny wpływ na obie gospodarki, gdyż mamy wspólne cele w postaci rozwoju zrównoważonego rolnictwa produkującego wysokiej jakości, bezpieczną żywność z rodzinnych gospodarstw rolnych.


Thomas Magnusson, Prezes Cogeca podkreślił, że dobrą wiadomością jest fakt, że Japonia uszanuje europejski system identyfikacji geograficznej produktów tradycyjnych. Jego zdaniem nowa umowa handlowa między UE i Japonią nie zagraża rolnictwu japońskiemu, gdyż obie gospodarki bazują na podobnym modelu rolnictwa (z umowy wyłączono ryż). Jak podkreśla Thomas Magnusson, umowa z Japonią to dobry sygnał dla innych gospodarek, które wciąż pozostają niedostępne dla europejskiej żywności.
Jak stanowi umowa, cła będą stopniowo zmniejszane dla wołowiny, a minimalna cena wejścia dla wieprzowiny będzie obniżana. Nastąpi pełna liberalizacja handlu serami twardymi i winami. Zwiększone zostaną kontyngenty bezcłowe dla innych produktów mleczarskich.