1. Aktualności
  2. Polska

Serki na wakacjach

Autor: Janusz Górski
© sertop

– Serki topione są idealnym produktem na wakacyjne podróże – mówi Forum Mleczarskiemu Aneta Będkowska, Kierownik Działu Marketingu i Współpracy z Klientem w Sertop. – Standardowa kanapka z serkiem zastępującym masło to najprostszy posiłek podczas wakacji. Więcej możliwości mamy dysponując samochodową lodówką. Serki topione stanowią doskonałą bazę do przygotowywania różnego rodzaju dań, przykładowo świetnie zastępują śmietanę. Kupując je, warto postawić na produkty bez dodatków smakowych typu Gouda, Edam, Złoty Ementaler czy Tylżycki, tak aby nic nie ograniczało naszego gotowania.

– Wakacyjna kuchnia to szybka kuchnia. Wakacje to czas odpoczynku i przyjemnego, łatwego gotowania. A co możemy zrobić z serka topionego? – Z pewnością błyskawiczne sałatki z ulubionych warzyw i ziół oraz grillowe potrawy, bowiem nasze serki doskonale smakują także po zapieczeniu. Bardzo szybkimi daniami są wszelkie sosy, przygotowane na bazie serków, które możemy podać z makaronem, kaszą lub mięsem, a także zupy, wykonane z krótko gotowanych i zblendowanych warzyw z dodatkiem przypraw i aromatycznych ziół.
Warto się przekonać iż serki topione dają nieograniczone możliwości kulinarne. Można z nich przygotować praktycznie każde, nawet słodkie danie. To właśnie sprawa, że warto wziąć je ze sobą na wakacje, bo z kostki topionego serka możemy w krótkim czasie wyczarować pyszny, aromatyczny obiad. Po inspiracje zapraszamy na naszego bloga www.serkiwkuchni.pl, na którym znaleźć można mnóstwo fajnych, kulinarnych pomysłów.