1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Mleko acidofilne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Spółdzielnia Łowicz (OSM) wprowadza na rynek Mleko acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych. Zyskuje swoje właściwości dzięki zawartości kultur bakterii fermentacji mlekowej. Bakterie mlekowe, zdolne do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka, mają działanie probiotyczne. Istotne jest również to, że w wyniku fermentacji ulega rozłożeniu cukier mleczny, czyli laktoza.


To oznacza, że osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie spożywać mleko acidofilne bez obaw o samopoczucie. Ułatwia ono także wchłanianie wapnia i innych składników mineralnych, pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce. Ma łagodnie kwaśny smak.
Mleko acidofilne polecamy m.in. po leczeniu antybiotykami, aby zregenerować florę bakteryjną jelit, ale warto też pamiętać o tym, że jego spożywanie łagodnie obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby oraz pobudza odporność organizmu.
Dostępne jest w butelkach 400 g.