1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra zwiększy ponad dwukrotnie produkcję masła w zakładzie w Te Rapa. Chińczycy odwracają się od produktów niemlecznych do smarowania

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Rozbudowa zakładu ma związek z chińskim popytem na masło w wersji „on the go” oraz małe opakowania sera kremowego. Małe opakowania są coraz częściej zamawiane przez chińskie hotele i restauracje. Kwota inwestycji to 20 mln NZD $ tj. 12,7 mln euro (aktualizacja). Do istniejących sześciu linii dojdą jeszcze dwie. Produkcja samego masła w mini-opakowaniach skoczy z 250 mln do 650 mln porcji rocznie. Zmiana w wolumenie serków kremowych zmieni się z 30 tys. to 33,5 tys. ton.


Przedstawiciele Fonterry wskazują na odwracanie się Chińczyków od produktów niemlecznych do smarowania w stronę produktów z mleka. Fonterra odnotowuje 40% skok sprzedaży produktów detalicznych i do sektora foodservice w tym roku porównując do analogicznego okresu 2016 roku.
Popyt na masło w Chinach rośnie w sposób widoczny. W 2009 roku zaimportowano 17 tys. ton, a w 2016 roku było to już 63 tys. ton. Sprzedaż rośnie w tempie 20% rocznie.
Zakład w Te Rapa powstał w 1967 roku jako proszkownia i jest obecnie jednym z pięciu najlepszych zakładów Fonterry. Zatrudnia 500 osób.